27 marec 2006

Newcomer

Kaj počenja en kup enih glasbenikov in njihovih fenov oziroma mešanica obojega na avtobusu v Avstriji? I, pelje se v Graz na festival Newcomer kaj pa drugega.
Tako je, včeraj smo (pre)zgodaj vstali in se spokali v Domžale kjer nas je čakal avtobus, ki ga je najela skupina IScream zase in za svoje fane. Z manjšimi zapleti in zamudniki (ane Luka: )smo se nato odguncali v Graz. Tja smo prišli nekako 5-6 ur pred dejanskim dogodkom tako, da je bilo časa za turistične znamenitosti, pivo, zanič kebab, pivo, debato, pivo in lušten umeten otoček na katerikoli že reki, ki slučajno teče skozi to mesto. Kot vedno, sem bil presenečen nad učinkovitostjo in temeljitostjo naših severnih sosedov, sprva zaradi javnih stranišč, ki so snažnejša kot stranišče v marsikaterem slovenskem lokalu nato pa še na koncertu samem.
Torej, naj najprej pojasnim, Newcomer je nekakšno tekmovanje neuveljavljenih bendov, kolikor vem največji v tem koncu Evrope. Zmagovalec dobi marsikaj in se ponavadi premakne iz skupine neuveljavjenih bendov v svet založb in turnej.
Kot sem že rekel, organizacija je bila na višku. Klapalo je vse, ozvočenje je bilo odlično, prav tako light show, drznem si celo reči, da je bilo bolše kot na večini koncertov v Sloveniji, tudi onih stadionskih. In to če upoštevamo, da so morali ozvočiti in osvetliti 17 povsem različnih bendov in množico inštrumentov, med njimi violine, flavte in dude(!).
Prav tako so bili na nivoju vsi nastopajoči. Za moje pojme med njimi ni bilo slabega benda, vsaj kar se izvajalske sposobnosti tiče. Nekateri so igrali za moje pojme malce "slabšo" glasbo (kar se tiče aranžmajev, ne zvrsti), malo predolgočasno in premalo razgibano a takih ni bilo veliko. V bistvu je bilo najbolj zabavno to, da smo res slišali celo panoramo zvrsti, od klasičnega rock 'n rolla prek trših (nu)metalcev do reaggeja in hecnega a zanimivega irskega "nevemčesa".
In IScreami? Fantje so se odlično odrezali, na odru pokazali ogromno energije fani smo pa tudi tulili, kot bi nam šlo za življenje, a nas je bilo žal premalo, saj so jih zmagovalci Avven s sabo pripeljali več kot šeenkrat več. Kar ne bi motilo, če ne bi sedeli in se sploh kislo držali vse do nastopa njihovega favorita. Osebno bi dal IScreame med prve tri, a čisto možno, da jih favoritiziram (ne, res?? - opomba naključnega mimoidočega) saj je bila žirija, za razliko od večine Slovenskih, popolnoma neodvisna in nasploh pravična. Tako da s(m)o bili šesti, kar je tudi precejšen dosežek, sploh med tako konkurenco, BRAVO ISCREAM! Smo pa ponosni, da smo edini fani, ki so se jih Avstrijci tako ustrašili, da so dali med nastopom Sladoledokrikov varnostnike pred nas:). BTW: Avven so takisto Slovenci in so kvaliteten bend, tako da vse čestitke za zmago.

4 Komentarji:

At 4:40 pop., Anonymous Anonimni je dejal/a...

kern, filofax ti je pustu pečat tud na wc področju. res je, javni skreti pod mostom v grazu so mnogo lepetejši

 
At 10:03 pop., Blogger hobit je dejal/a...

Na tvojem blogu (ki ni prepogosto spisan) zvem več, kot kadar te v živo sretnem. Tako zavzeto si gledal dnevnik, kot ker fotr :-) in mi pozabil povedati, kako zadovoljen si...

 
At 11:36 pop., Anonymous Anonimni je dejal/a...

Am,zahvalu bi se za res hudo podporo pod stejdžom pa za velik pano...zakon je blo.
Za majhno predstavo o ozvočenju u gradcu si lahko poslušate tole:

http://www.orpheumgraz.com/uploads/media/I_scream.MP3

 
At 11:43 pop., Anonymous Anonimni je dejal/a...

.MP3

>>weird je tole..ne morm celga naslova not spravt...<<<

 

Objavite komentar

<< Domov